Att återanvända avfall som schaktmassor, betong och tegel är bra, men det får inte förorena den nya platsen, riskera människors hälsa och miljön, eller bidra till att området ser skräpigt ut.
Därför har både den som beställer arbetet och den som tar emot avfallet ett ansvar för hur det hanteras.
Schaktmassor kan till exempel återanvändas vid ett vägbygge, en bullervall eller en utfyllnad inför ett bygge. Men då får massorna får inte innehålla material som till exempel metall, plast, gummi, trä eller något annat som ger ett skräpigt intryck och inte tillför konstruktionen något. Massorna får inte heller innehålla föroreningar som innebär risker för människors hälsa eller miljön.
Återanvändning och återvinning av schaktmassor som betraktas som avfall behöver prövas av en myndighet. Hur prövningen går till beror på hur stor risken är för att mark och vatten förorenas. Risken bedöms bland annat utifrån massornas egenskaper, vilka föroreningar de innehåller, risken för avrinning till vattendrag och hur lämplig platsen är.
Misstänker du att det finns en risk för spridning av föroreningar när schaktmassor återvinns ska du alltid göra en anmälan eller ansöka om tillstånd.
Du bedömer själv hur stor risken är och om du behöver anmäla eller söka tillstånd för återanvändningen. Samhällsbyggnadsnämnden samt länsstyrelsen får dock göra en annan bedömning. En anmälan till kommunen måste lämnas in minst sex veckor innan arbetet ska starta. E-tjänst för anmälan till kommunen enligt miljöprövningsförordningen
För ett arbete som riskerar att ändra naturmiljön kan du behöva ha ett samråd med länsstyrelsen. Det gäller även om du tar prover och konstaterar att det inte finns någon risk för föroreningar. Med naturmiljön menas allt från ett enskilt, särskilt skyddsvärt träd till landskapsbilden.Länk till Länsstyrelsen för samråd om åtgärd i naturmiljön
Om du har den minsta misstanke om att massorna kan innehålla förorening, gör inget innan du kontaktat kommunen.
Om du vill använda massor för anläggningsändamål måste det anmälas till kommunen. Du måste anmäla minst sex veckor innan arbetet börjar.
Kontakta gärna samhällsbyggnadskontoret om du har frågor om att använda schaktmassor, provtagning eller liknande.
Naturvårdsverkets information om återanvändning av schaktmassor
sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Storgatan 35
Box 611, 391 26 Kalmar
ÖvrigtAlla som river och bygger ska sortera avfallet för att uppfylla kraven i bland annat miljöbalken samt plan- och byg...
Regler för att hantera eller transportera farligt avfall.
Du måste veta vilket avfall som uppkommer, försöka minimera det och återvinna när det går
Om du ska mellanlagra mer än 10 ton avfall eller schaktmassor måste du anmäla det till kommunen.