Farligt avfall ska hanteras så att spridningen av miljö- och hälsofarliga ämnen till miljön minimeras. Behöver du som företagare hantera eller transportera farligt avfall finns det en del regler som du bör känna till.
Vad som är farligt avfall regleras i avfallsförordning. För farligt avfall gäller särskilda regler när avfallet hanteras, förvaras eller transporteras. Det är mycket viktigt att du som företagare följer dessa regler.
Om du väljer produkter som inte klassas som miljö- eller hälsofarliga kan du undvika att farligt avfall uppstår. Generellt gäller att de produkter som är märkta med faropiktogram (farosymboler) blir farligt avfall när de använts eller ska kasseras. Du kan också hitta information om hur en produkt ska omhändertas i säkerhetsdatabladet.
Avfallsförordningen
Information om säkerhetsblad, KEMI
Att lagra farligt avfall kan vara miljöfarlig verksamhet som måste anmälas till kommunen. Är det större volymer krävs tillstånd från länsstyrelsen Att lagra avfallet på platsen där det har uppkommit i väntan på borttransport är inte lagring och får göras utan föregående anmälan eller tillstånd. Om du tar du emot uttjänt utrustning eller annat farligt avfall och förvarar det i butiken eller på annan plats i din verksamhet måste det anmälas till samhällsbyggnadskontoret om mängden vid något tillfälle är:
Som verksamhetsutövare ska du kunna visa för tillsynsmyndigheten vilka mängder farligt avfall som uppkommer i verksamheten och hur de har hanterats. För varje slag av farligt avfall ska årlig mängd och vart avfallet transporterats antecknas. Anteckningarna ska bevaras i minst tre år.
Om du lämnar farligt avfall till en transportör ska det finnas ett transportdokument.
Det ska innehålla uppgifter om
Verksamheten ska också se till att få ett kvitto från mottagaren på vilken mängd och typ av avfall som lämnats.
Om du själv transporterar farligt avfall ska du föra anteckningar om typ av avfall, varifrån avfallet kommer, årligen transporterad mängd, på vilket sätt avfallet transporteras, och vart. Anteckningarna ska bevaras i minst ett år.
Från den 1 november 2020 ska alla verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar och mäklar eller handlar med farligt avfall rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Rapportera in i avfallsregistret på Naturvårdsverkets webbplats
Du får själv transportera bort ditt farliga avfall om mängden är högst 100 kg eller 100 liter per kalenderår. Då måste du först anmäla det till länsstyrelsen. Anmälan gäller i fem år. Om avfallet innehåller kvicksilver (hela lysrör eller andra ljuskällor är dock tillåtna), cyanid, kadmium eller en PCB-produkt måste du anlita en transportör som har tillstånd. Det finns undantag för kravet på tillstånd, läs mer på länsstyrelses webb.
Länsstyrelsens information om anmälan/tillstånd för transport av farligt avfall
Du som transporterar avfall yrkesmässigt, vilket innebär att du utför transporter av någon annans avfall, måste ha tillstånd till transport av avfall oavsett mängden. Det gäller både dig som har ett yrkestrafikföretag eller ett serviceföretag. Det är länsstyrelsen som ger tillstånd för yrkesmässig transport av avfall.
Om du transporterar farligt avfall utan att ha ett giltigt tillstånd/anmälan kan du bli åtalad för detta. Du kan även bli tvungen att betala en miljösanktionsavgift om du inte följer kravet på att upprätta transportdokument.
Farligt avfall på företag 2024 - information och praktiska tips (PDF)
sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Storgatan 35
Box 611, 391 26 Kalmar
ÖvrigtOm reglerna kring att använda schaktmassor och avfall för anläggningsändamål
Alla som river och bygger ska sortera avfallet för att uppfylla kraven i bland annat miljöbalken samt plan- och byg...
Du måste veta vilket avfall som uppkommer, försöka minimera det och återvinna när det går
Om du ska mellanlagra mer än 10 ton avfall eller schaktmassor måste du anmäla det till kommunen.