Brandskydd handlar om att skapa en säker arbetsplats. Enligt lag ska alla företag arbeta med förebyggande brandskyddsarbete.
För ett företag eller verksamhet är det bara en part som kan garantera en god brandsäkerhet, nämligen verksamheten själv. Detta har lagstiftaren tagit fasta på och i gällande lagstiftning pekas nyttjanderättshavare och ägare tydligt ut som ansvariga för brandskyddet.
Planerad tillsyn innefattar både tillsyn enligtHär kan du läsa om lagen (2003:778) om skydd mot olyckorHär kan du läsa om lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor.
När vi från brandkåren kommer ut på tillsynsbesök granskar vi bland annat verksamhetens systematiska brandskyddsarbete (SBA) samt gör en stickprovskontroll av utrymningsvägar och det byggnadstekniska brandskyddet.
Tillsynsintervallen är behovsanpassade till varje verksamhet och det är upp till brandkåren att avgöra hur ofta tillsynen ska göras. För varje tillsynsbesök tas en avgift ut. Taxa för tillsyn och tillstånd enligt LSO och LBE
I Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor förtydligas ansvaret för den enskilde. I detta ansvar ingår för alla att ha ett skäligt brandskydd.
Äger du en byggnad eller är ansvarig för en verksamhet, är ansvaret för brandskyddet ditt. För att uppfylla kraven som lagen ställer, ska du upprätta ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Kravet på SBA gäller alla arbetsplatser, företag och organisationer, oberoende av storlek och verksamhet. SBA är en levande process som enkelt beskrivs i nedanstående bild. Vill du veta vilka krav på SBA vi ställer på just din verksamhet?Här kan du läsa mer om systematiskt brandskyddsarbete
Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2003:10) om skriftlig redogörelse för brandskyddet upphör att gälla 2021-01-01. Kravet på inlämning av en skriftligt redogörelse för brandskyddet upphör därmed.
För att förtydliga hur vi på Kalmar brandkår tolkar lagstiftningen inom olika områden har vi tagit fram ett antal PM. Tryck på länkarna nedan för att nå dem.BrandvattenförsörjningFramkomlighet för brandkåren
Gemensamhetsgarage
Hotell och pensionat
Mopeder och motorcyklar i cykelförråd
Placering av containrar
Solcellsanläggningar
Uteserveringar
Tillfälliga utomhusevenemang
Laddplatser i garageSläckanläggning i kök
Skötsel och underhåll av brandlarm
Skötsel av brand- och utrymningslarm
Övernattning
Hantering av brandfarliga och explosiva varor kan vara tillståndspliktig. Vad räknas som brandfarlig och explosiv vara? När behöver jag söka tillstånd och hur gör jag i så fall? Följ länkarna nedan för att få svar på dina frågor.Brandfarliga varorExplosiva varor
På Ebbetorps övningsfält, strax utanför Kalmar, finns utbildningar som innehåller allt från enkelt brand- och olycksvett till högskolekunskaper i teori och praktik. Övningsfältet expanderar ständigt och byggs ut i takt med att efterfrågan på kurserna ökar. Är du och ditt företag i behov av utbildning inom brandskydd?Här kan du läsa mer om våra utbildningar i brandskydd
Syftet med ett brand- och utrymningslarm är att skydda människor och egendom. En tidig upptäckt av brand är en förutsättning för att människor ska hinna utrymma och för att försöka begränsa brandens konsekvenser. Därför är brand- och utrymningslarmet en viktig del i byggnadens brandskydd. Larmet kan aktiveras manuellt eller automatiskt.
Ett brand- och utrymningslarm kan, förutom att det ljuder i byggnaden, kopplas vidare till en bemannad plats, t.ex. till Kalmar brandkår. Med en vidarekoppling av larmet är hjälp på väg redan under tiden som utrymning av byggnaden sker.
Här kan du få mer information om vidarekoppat larm.Efter en större olycka i den italienska staden Seveso år 1976 påbörjades ett
arbete med att ta fram ett EU-direktiv i syfte att förebygga och begränsa
följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Detta ledde fram till de så kallade Sevesodirektiven vilka har implementerats i svensk lagstiftning främst genom lagen (1999:381) och förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, den så kallade Sevesolagstiftningen. För att säkerställa att verksamheter som omfattas av lagen håller en hög säkerhetsnivå utövar länsstyrelsen tillsyn.Här kan du läsa mer om lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckorHär kan du läsa mer om förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor
För de verksamheter som innebär fara för att en olycka ska orsaka allvarliga skador på människor eller miljö, krävs en skälig beredskap som kompletterar kommunens beredskap för räddningsinsats. Ägaren eller verksamhetsutövaren kan även behöva vidta andra nödvändiga åtgärder för att hindra eller begränsa allvarliga skador.
Beredskapen vid anläggningen och i kommunen syftar till att kunna utföra effektiva räddningsinsatser vid en olycka inom den farliga verksamheten. Tillsyn över efterlevnaden bedrivs av kommunen (brandkåren).
Din olycks- och incidentrapportering ska skickas till raddning@kalmar.se
För de verksamheter som klassats som farlig verksamhet enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Ange "Farlig verksamhet" i ärenderaden.
Har polis och brandkår larmats vid tillbuds- eller olyckstillfället för att göra en insats har rapporteringsskyldigheten fullgjorts.
Rapporteringen ska även ske till MSB, oavsett om polis och brandkår larmats vid tillbuds/olyckstillfället. Här får du mer information om hur rapporteringen till MSB går till.
För verksamheter som omfattas av Sevesolagstiftningens högre nivå finns särskilda bestämmelser om att i förväg lämna information till allmänheten. Det är kommunen som ansvarar för informationen, men den bekostas av verksamheten. Informationen till allmänheten bör minst vart femte år ses över och uppdateras vid behov.
Inträffar en olycka till följd av en brand eller en explosion vid tillståndspliktig hantering av brandfarliga eller explosiva varor, ska tillståndsinnehavaren snarast underrätta brandkåren om olyckan. Detta gäller även om det inträffar en händelse som har inneburit en hög risk för att en sådan olycka skulle ha inträffat.
Ange "Olycksrapport enligt 12 § FBE" i ärenderubriken. Olycksrapporten skickas tillraddning@kalmar.se
Har polis och brandkår larmats vid tillbuds- eller olyckstillfället för att göra en insats har rapporteringsskyldigheten fullgjorts.
Om hur du hanterar ett automatiskt brandlarm. Det kan även kopplas vidare till brandkåren om du önskar
Du behöver i vissa fall söka tillstånd för brandfarliga vätskor, gaser och brandreaktiva varor
För att förtydliga hur vi på Kalmar brandkår tolkar lagstiftningen har vi tagit fram ett antal PM som du hittar här
Du behöver tillstånd för att hantera explosiva varor som pyrotekniska produkter, tändmedel och ammunition
På verksamheter som hanterar stora mängder kemikalier som kan orsaka allvarliga olyckor ställs särskilda krav
Om vilka krav som ställs på dig som fastighetsägare, ägare av företag eller ansvarig för verksamhet
Om tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor
Om de utbildningar Kalmar brandkår kan erbjuda dig som företagare