Denna information vänder sig till dig som ska starta eller ta över en livsmedelsverksamhet, till exempel en butik, en restaurang eller ett kafé.
Här får du hjälp med att planera och utforma din livsmedelslokal. Det grundläggande kravet är att livsmedelslokalen ska vara utformad och inredd så att du kan hålla en bra livsmedelshygien. Det kan vara bra att ta hjälp av arkitekt eller storköksplanerare vid planering av din livsmedelslokal.
Om du planerar att bedriva livsmedelsverksamhet i en tillfällig lokal, i en matvagn/foodtruck eller liknande, är hanteringen ofta mindre riskfylld eftersom den till större del består av förberedda livsmedel. Kraven på att livsmedlen ska vara säkra kvarstår dock.
Om verksamheten består i att transportera livsmedel, finns det regler kring hur detta ska ske.
Det är viktigt att planera flödet i lokalerna, så att livsmedlen inte förorenas från till exempel smutsig disk eller vid förflyttning av avfall. Smutsig disk bör inte transporteras genom beredningsutrymme och oförpackade livsmedel bör inte transporteras genom diskutrymmet.
Vid utrymmet för varumottagning ska det finnas plats för avemballering och uppackning av varor. Varor ska alltså inte tas in direkt i beredningsutrymmen eftersom ytteremballaget kan vara smutsigt. Uppackningsbänk eller rullvagn kan behövas i varumottagningen så att varorna inte ställs på golvet.
En livsmedelsverksamhet utgår oftast från en ”fast lokal”, det vill säga en lokal där råvaror tas emot, bereds, och slutligen säljs/serveras som färdiga produkter eller rätter. I dessa lokaler kan det förekomma hantering av såväl rått kött eller fisk och jordiga grönsaker som kräver tillagning, som hantering av färdiga rätter som är redo att serveras. Detta ställer höga krav på lokalernas utformning då separering är mycket viktig för att upprätthålla säkra livsmedel.
Livsmedelslokalen och dess inredning ska vara lätta att hålla rena och underhålla.
Ytor ska vara släta, täta och lätta att rengöra. Inredningen bör även vara tålig mot fukt och nötning. Exempel på lättskötta material är rostfritt, kakel och klinkers. Obehandlade trädetaljer är svåra att rengöra och är därför inte passande i en livsmedelslokal.
Det är bra om bänkar och hyllor antingen sluter tätt mot golv och väggar eller är byggda så att det är lätt att rengöra under och bakom inredningen.
Golv, väggar och tak ska hållas i gott skick och vara lätta att rengöra. Installationer som är fästa i taket ska vara utformade på ett sådant sätt att smuts inte kan samlas. Lampor bör vara försedda med kåpa eller splitterskydd. Konstruktionen ska också vara sådan att det inte bildas kondens och mögel. Golven ska vara försedda med avloppsbrunnar där det är lämpligt.
Ytor (även ytor på utrustning – skärbrädor, slevar, maskiner etc.) ska hållas i gott skick och vara lätta att rengöra. Ytorna ska vara släta, lätta att rengöra, korrosionsbeständiga och av giftfria material.
Livsmedelsavfall ska förvaras i skadedjurssäkra, slutna behållare i utrymmen som är lätta att rengöra. I avfallsutrymmet ska det finnas plats för förvaring av hushållsavfall, returemballage samt farligt avfall.
Det ska finnas tillgång till vatten av dricksvattenkvalitet. Verksamheter som inte har kommunalt vatten ska via provtagning kunna visa att vattnet håller bra kvalitet.
Golvbrunnar ska vara försedda med skydd så att inte skadedjur kan tas sig in.
Fettavskiljare ska vara placerade så att tömningen kan ske på hygieniskt sätt. Det ät olämpligt att dra slangar för slamtömning genom livsmedelslokalen.
Olika arbetsmoment kan kräva olika arbetsutrymmen för att förhindra att mat förorenas av exempelvis olika bakteriefloror eller allergener. Det ska också finnas tillräckligt med avställningsytor i lokalen. Om beredning eller hantering av livsmedel sker i anslutning till kund ska det finnas skydd som förhindrar att livsmedel förorenas.
Separat utrymme i form av separat arbetsbänk med tillgång till vatten och ho bör finnas för bland annat följande hantering:
Inga skadedjur, till exempel möss, råttor eller insekter, ska kunna ta sig in i lokalen. Dörrar, portar och fönster ska sluta tätt, rördragningar ska vara tätade och tillufts – och frånluftskanaler ska vara försedda med galler eller nät. Om fönster eller dörrar hålls öppna ska dessa ha insektsnät som ska vara enkla att ta ner för rengöring.
Det ska finnas tillräckligt med förråds- och lagerutrymme, till exempel för förvaring av torra varor, konserver, förpackningsmaterial, porslin med mera. I butiker ska hanteringen av pantflaskor skiljas från förvaring av livsmedel.
Ventilationen ska vara anpassad till den verksamhet som bedrivs i lokalen. Luftflöde från förorenat område till rent område ska undvikas. Filter och andra delar som ska kunna rengöras eller bytas ut ska vara lättillgängliga.
Toaletter och eventuella dusch – och tvättutrymmen ska ha naturlig eller mekanisk ventilation.
Varma enheter såsom spis, ugn och kokgryta bör förses med imkåpa som är ansluten till separat, fläktstyrd kanal för att förebygga problem med fukt, mögelangrepp eller matos.
Rengörings – och desinfektionsmedel får inte förvaras där livsmedel hanteras, utan bör förvaras i separat städutrymme. Krokar behövs för upphängning av städredskap. Tänk på att separera utrustning som används i olika delar av lokalen, till exempel, beredningsrum, toalett och lager. I de flesta fall krävs utslagsvask med varmt och kallt vatten. Undantag kan göras beroende på städmetod.
Diskning bör ske i ett separat utrymme för att förhindra att livsmedel förorenas av stänk eller smutsiga luftpartiklar. Det ska finnas plats för att separera ren och smutsig disk. Diskmaskin med huv bör vara försedd med ventilationskåpa för att förhindra mögeltillväxt och problem med fuktskador. För att underlätta rengöring, bör det också finnas golvbrunnar i diskutrymmet.
I verksamheter som hanterar öppna livsmedel ska personalen byta om till rena skyddskläder i anslutning till livsmedelslokalen. Privata kläder ska separeras från arbetskläder. Omklädningsrummet ska ligga placerat i anslutning till personalingången.
Det ska finnas en personaltoalett som endast får användas av personal som arbetar med livsmedel. Toaletten ska inte ligga i direkt anslutning till utrymmen där oförpackade livsmedel hanteras.
Det ska finnas handtvättställ placerade i närheten till platser där oförpackade livsmedel hanteras och på personaltoaletter. Det bör också finnas möjlighet till handtvätt vid diskutrymme och serveringsdisk. Vid samtliga handtvättställ ska det finnas tillgång till kallt och varmt vatten, flytande tvål och engångshanddukar.
Vid infekterade sår, diarré och sjukdomar som kan överföras till livsmedlen, är det inte tillåtet att arbeta med livsmedel.
Det ska finnas tillräckligt med kyl – och frysutrymmen så att livsmedel kan förvaras vid rätt temperatur. Tänk på att olika kylvaror kan kräva olika förvaringstemperaturer – det kan därför finnas behov av flera kylar. Information om rätt förvaringstemperatur finns på originalförpackningarna.
Temperaturerna ska kunna kontrolleras och när det är nödvändigt, skrivas ner.
Det är också viktigt att förvara livsmedel separerade så att maten inte förorenas av exempelvis olika bakteriefloror. Följande livsmedel ska förvaras separerade:
Vid förekomst av nedkylning, varmhållning och upptining, ska lämplig utrustning för detta finnas. Utrustningen ska klara av att hantera den kondens som kan uppstå och luftströmmar från förorenat till rent område ska förhindras.
EU-förordning 842/2004 Bilaga II, Kapitel III
EG förordning rörande märkning 1169/22011
sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Storgatan 35
Box 611, 391 26 Kalmar
ÖvrigtOm ditt företag hanterar livsmedel måste det vara registrerat. Här hittar du också den nya e-tjänsten för omklassni...
Om reglerna kring hantering av livsmedel i näringsverksamheter.
Egenkontroll för dig som driver livsmedelsföretag.
Om du bedriver kommersiell eller offentlig verksamhet måste din dricksvattenbrunn registreras.
Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp.
Alla registrerade livsmedelsföretag kontrolleras regelbundet. För detta betalar du som företagare en avgift.
Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss.
Kontakta gärna företagslotsen för hjälp med att komma igång med ditt företag.
Från 1 januari 2024 måste den som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda/mugg även erbjuda återanvändbara altern...
Om du driver ett sådant företag måste du alltså registrera det hos miljöförvaltningen senast den 1 juli 2024.