Alla registrerade livsmedelsföretag kontrolleras regelbundet. För detta betalar du som företagare en avgift.
Det finns olika avgifter som samhällsbyggnadskontoret kan ta ut i samband med livsmedelskontroll:
Timavgift gäller för planerade kontroller, eventuella uppföljande kontroller och händelsestyrd kontroll. Timtaxan år 2022 är 1018 kronor.
Du som ska starta eller ta över ett livsmedelsföretag ska registrera detta hos samhällsbyggnadskontoret. Det gäller till exempel restaurang, pizzeria, café, livsmedelsbutik, kök i skola, förskola och äldreboende. Du ska i samband med registreringen betala en registreringsavgift. 2022 års avgift är 1018 kronor. Observera att avgiften tas ut även om verksamheten inte startar.
Du som har en registrerad livsmedelsverksamhet betalar varje år en avgift för samhällsbyggnadskontorets livsmedelskontroller. Avgiften täcker till exempel tiden då vi förbereder besöket, tiden för besöket och tiden för att skriva rapport efter besöket.
Avgiften är baserad på:
Den årliga kontrollavgiften påverkas av hur många årliga kontrolltimmar din verksamhet har. Kontrolltimmarna beror i sin tur på vilken riskklass din livsmedelsverksamhet är placerad i. Livsmedelsverket har tagit fram en modell för hur livsmedelsanläggningar ska placeras i olika riskklasser. Det är de risker som finns i livsmedelsverksamheten som påverkar och avgör hur många kontrolltimmar och hur stor den årliga kontrollavgiften blir.
Mängden livsmedel som produceras och typen av råvaror och processer är avgörande vid bedömningen av riskklass, liksom storleken på verksamheten (mängden livsmedel som produceras eller antalet sysselsatta).
Verksamheten blir också placerad i en så kallad erfarenhetsklass. Det innebär att om din verksamhet vid upprepade kontroller visar sig ha väl fungerande rutiner och få, ej allvarliga, avvikelser vid inspektion, kan antalet kontrolltimmar komma att sänkas. Detta påverkar förstås också avgiften. När lagstiftningens krav inte uppfylls och avvikelserna är allvarliga eller många, kan följden istället bli ökad kontrolltid och därmed höjd kontrollavgift.
Den årliga kontrollavgiften faktureras samtliga livsmedelsföretag som är registrerade vid årsskiftet. Om en verksamhet säljs och oförändrat drivs vidare av en ny ägare ska den förra ägaren betala avgift för ett helt avgiftsår oavsett hur lång tid som verksamheten bedrevs.
På Livsmedelsverkets webbplats finns mer information om hur avgiften beräknas. Vill du ha utförlig information om hur avgiften för just din verksamhet beräknats kan du alltid prata med din inspektör.Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets information om avgifter
Om vi på grund av brister i verksamheten måste lägga ner mer tid än planerat på kontroll av ett företag, tar vi ut en avgift för den nedlagda kontrolltiden. Timtaxan är 1018 kronor per timme.
Om det förekommer klagomål eller rapporter om misstänkta matförgiftningar eller allergiska reaktioner som anses vara befogade, måste verksamheten betala en timavgift för den påföljande extrakontrollen. Verksamheten får även betala eventuella kostnader för provtagning.
Tänk på att anmäla till samhällsbyggnadskontoret om du säljer eller upphör med din verksamhet för att inte bli debiterad för kontrollavgift för innevarande år.
Om du missar att registrera företaget hos oss ska vi enligt lagen besluta om en sanktionsavgift. När vi beslutar om sanktionsavgifter får vi inte ta hänsyn till varför felet skedde. Det spelar ingen roll om det var slarv, olyckshändelse, glömska, okunskap eller att man inte ville registrera sig. Det hjälper heller inte om du snabbt rättar till felet; vi måste ändå ta ut en sanktionsavgift.
Om du startar ett nytt livsmedelsföretag utan att först anmäla det till oss är sanktionsavgiften en procent av årsomsättningen. Avgiften är dock som lägst 5 000 kronor och som högst 75 000 kronor, oavsett årsomsättning.
Om du har tagit över ett företag utan att anmäla det till oss är sanktionsavgiften en halv procent av årsomsättningen. Avgiften är dock som lägst 2 500 kronor och som högst 40 000 kronor, oavsett årsomsättning.
Om staten, en kommun eller ett landsting har startat eller tagit över ansvaret för en verksamhet och inte anmäler den blir sanktionsavgiften 40 000 kronor.
Om ditt företag hanterar livsmedel måste det vara registrerat
Om reglerna kring hantering av livsmedel i näringsverksamheter
Egenkontroll för dig som driver livsmedelsföretag
Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp
Som en hjälp har vi tagit fram några exempelritningar för olika typer av livsmedelsföretag
Misstänker du att du har blivit sjuk av mat som du har ätit från servering eller av någon mat som du har köpt hem.
Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss
Om du bedriver kommersiell eller offentlig verksamhet måste din dricksvattenbrunn registreras.