Du som har en registrerad livsmedelsverksamhet betalar en avgift för samhällsbyggnadskontorets livsmedelskontroller.
Avgiften täcker till exempel tiden då vi förbereder besöket, tiden för besöket och tiden för att skriva rapport och beslut efter besöket.
Avgiften är baserad på:
Kontrollfrekvensen är uppdelad på 5-årsintervall och har fastställt genom separat beslut.
Riskklassningsmodellen ger företagaren möjlighet att få sänkt kontrollfrekvens, reduktion, vid god efterlevnad av lagstiftningen och om man har en tredjepartscertifiering. Observera att om man redan är i den lägsta riskklassen är detta dock inte möjligt.
Läs mer om dessa två reduktionsmöjligheter på Livsmedelsverket sida:Reduktion av kontrollfrekvens genom god efterlevnadReduktion av kontrollfrekvens genom tredjepartscertifiering
Om ditt företag hanterar livsmedel måste det vara registrerat. Här hittar du också den nya e-tjänsten för omklassni...
Om reglerna kring hantering av livsmedel i näringsverksamheter.
Egenkontroll för dig som driver livsmedelsföretag.
Som en hjälp har vi tagit fram några exempelritningar för olika typer av livsmedelsföretag.
Om du bedriver kommersiell eller offentlig verksamhet måste din dricksvattenbrunn registreras.
Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp.
Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss.
Kontakta gärna företagslotsen för hjälp med att komma igång med ditt företag.
Från 1 januari 2024 måste den som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda/mugg även erbjuda återanvändbara altern...
Om du driver ett sådant företag måste du alltså registrera det hos miljöförvaltningen senast den 1 juli 2024.