Här har vi samlat information för dig som tänker starta eller redan driver en livsmedelsverksamhet.
Kontakta oss gärna för råd och tips. Du når oss via kommunens kontaktcenter på 010-352 00 00
Då ska du först anmäla den till samhällsbyggnadskontoret för registrering.
De allra flesta verksamheter såsom restauranger och serveringar, butiker, kiosker, skolkök, äldreboenden, lager och bagerier med flera, som säljer eller serverar livsmedel, måste vara registrerade hos samhällsbyggnadskontoret.
Det gäller enskilda firmor, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, kommunala verksamheter, föreningsdrivna verksamheter och andra organisationsformer som släpper ut livsmedel på marknaden.
Verksamheter som inte hanterar livsmedel fysiskt, till exempel huvudkontor och matmäklare, kan också omfattas av kravet på registrering.
Tillfälliga livsmedelsverksamheter ska registreras om de inte är mycket enkla eller pågår under en mycket begränsad tidsperiod.
Verksamheter som tillverkar eller förpackar animaliska produkter till exempel råa ägg, kött eller fisk, och som levereras till andra livsmedelsföretag, ska inte anmälas för registrering till samhällsbyggnadskontoret. De ska godkännas av Livsmedelsverket.Registrering, godkännande, tillstånd och anmälningar på Livsmedelsverkets webbplats
Du måste anmäla verksamheten för registrering till samhällsbyggnadskontoret minst två veckor innan den ska starta.
När samhällsbyggnadskontoret får in en anmälan registrerar vi verksamheten och du som anmält får ett registreringsbevis och en faktura på registeringsavgiften.
Du bryter mot lagen om du startar en livsmedelsverksamhet utan att ha anmält den för registrering hos samhällsbyggnadskontoret. Detta gäller även en verksamhet som får en ny ägare, plats eller gör en bolagsombildning. Du kan då få betala en sanktionsavgift.
Skicka in anmälan till samhällsbyggnadskontoret.Här kan du göra din anmälan
E-tjänst registrering av livsmedelsföretag
Informationsbroschyr om egen brunn Pdf, 263.5 kB.Registrering av dricksvattenanläggning
Allmänna principer - Hygien i samband med livsmedelHygien i samband med livsmedelMärkning av livsmedel
sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Storgatan 35
Box 611, 391 26 Kalmar
ÖvrigtOm ditt företag hanterar livsmedel måste det vara registrerat. Här hittar du också den nya e-tjänsten för omklassni...
Egenkontroll för dig som driver livsmedelsföretag.
Som en hjälp har vi tagit fram några exempelritningar för olika typer av livsmedelsföretag.
Om du bedriver kommersiell eller offentlig verksamhet måste din dricksvattenbrunn registreras.
Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp.
Alla registrerade livsmedelsföretag kontrolleras regelbundet. För detta betalar du som företagare en avgift.
Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss.
Kontakta gärna företagslotsen för hjälp med att komma igång med ditt företag.
Från 1 januari 2024 måste den som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda/mugg även erbjuda återanvändbara altern...
Om du driver ett sådant företag måste du alltså registrera det hos miljöförvaltningen senast den 1 juli 2024.