JavaScript inaktiverat

Många funktioner på webbplatsen kräver att man har JavaScript aktiverat. Vi kan inte ansvara för användarupplevelsen.

Checklista för livsmedelsföretag

Här har vi samlat information för dig som tänker starta livsmedelsföretag eller redan arbetar med mat.

Viktigt vid hantering av mat!

  • Skydda ätfärdig mat från råa livsmedel och smuts.
  • Tvätta händerna noga, använd skyddskläder och jobba inte med oförpackat livsmedel om du är magsjuk.
  • Lokaler och utrustning ska vara lätta att rengöra.
  • Företaget skall snabbt kunna spåra en vara från en leverantör eller till en varumottagare.
  • Alla livsmedel som säljs eller serveras ska vara korrekt märkta. Säljer du oförpackade livsmedel ska du kunna informera kunden om vilka allergener varan innehåller.
  • Håll det kalla vid 0-8 grader och det varma över 60 grader för att minimera bakterietillväxt.
  • Vid tillagning krävs det ofta att temperaturen når 72 grader för att avdöda bakterier. Nedkylning från 60 grader ner till 8 grader bör ske inom fyra timmar.

Kontakt

Fler sidor inom livsmedel

Registrering och kontroll

Om ditt företag hanterar livsmedel måste det vara registrerat

Avgifter

Registrerade livsmedelsföretag inspekteras regelbundet. Så här beräknas avgiften för det

Egenkontroll

Egenkontroll för dig som driver livsmedelsföretag

Avloppshantering

Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp

Kontakta oss

Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss

Utformning av livsmedelslokaler

Som en hjälp har vi tagit fram några exempelritningar för olika typer av livsmedelsföretag

Registrering av livsmedelsverksamhet

När du startar eller tar över ett företag som hanterar livsmedel måste du registrera det senast två veckor innan st...

Anmälan om misstänkt matförgiftning eller allergisk reaktion

Misstänker du att du har blivit sjuk av mat som du har ätit från servering eller av någon mat som du har köpt hem.

Senast uppdaterad: 25 juni 2019
Publicerad: 6 november 2018