Att ha en egenkontroll är ett bra sätt att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet i verksamheten och samtidigt se till att lagstiftningen följs.
Med en väl fungerande egenkontroll, kan du känna dig trygg i att livsmedlen som serveras är säkra och att ingen blir sjuk av att äta dem.
Det finns inget krav på att egenkontrollen ska vara dokumenterad men för verksamheter med flera anställda kan det vara en klar fördel eftersom det är viktigt att alla är väl insatta i gällande rutiner och vad som krävs för att få säkra livsmedel. Det kan också underlätta utredningar av eventuella matförgiftningar och gör att inspektionerna går snabbare. Det finns alltså goda anledningar att dokumentera egenkontrollen.För att undersöka hur väl verksamhetens rutiner stämmer överens med kraven i lagstiftningen, kan vår e-tjänst ”Checklista” användas
Följande bör ingå i egenkontrollprogrammet:
Verksamhetsbeskrivningen tar upp övergripande information om företaget:
För att kunna garantera en säker livsmedelshantering finns det ett antal rutiner som måste fungera. Exempel på detta är kontroll av temperaturer i olika delar av verksamheten, rengöring och utbildning av personal. Nedan finns förslag på ett antal rutiner som kan skrivas ut och användas i din verksamhet.
Utbildning Pdf, 94 kB.Rengöring Pdf, 115.8 kB.Underhåll Pdf, 123.1 kB.Förpackningsmaterial Pdf, 124.7 kB.Skadedjur Pdf, 65.4 kB.Vatten Pdf, 94.3 kB.Ankomstkontroll Pdf, 101 kB.Temperaturkontroll, kyl och frys Pdf, 81.8 kB.Upptining Pdf, 140.1 kB.Tillagning och återupphettning Pdf, 99.8 kB.Varmhållning Pdf, 137 kB.Nedkylning Pdf, 138.9 kB.Temperaturkontroll, utlevererad mat Pdf, 102.3 kB.Temperaturkontroll, diskmaskin Pdf, 100.2 kB.Spårbarhet Pdf, 78.8 kB.Personalhygien Pdf, 102.3 kB.Avfallshantering Pdf, 64.8 kB.Intern revision Pdf, 67.1 kB.
I egenkontrollen bör det finnas ett flödesschema som tar upp samtliga hanteringssteg i verksamheten. Flödesschemat ligger sedan till grund för den faroanalys som kartlägger riskerna i verksamheten.Exempel på flödesschema Pdf, 70 kB.
Som livsmedelsföretagare ska man följa EU-lagstiftningen och ska därmed göra en faroanalys för att identifiera och minimera risken för de faror som finns i livsmedelshanteringen. Detta ska göras enligt HACCP-principen (Hazard Analysis and Critical Control Points). Exempel på faror i livsmedelshanteringen kan vara mikrobiologiska (virus, bakterier), kemiska (rengöringsmedel, allergener) och fysikaliska (främmande föremål). När de kritiska styrpunkterna har identifierats, ska nedanstående steg gås igenom:
Exempel på faroanalys, CCP:er och korrigerande åtgärder Pdf, 221.2 kB.
Om det är svårt att avgöra vad som är en CCP med hjälp av poängsystemet i filen ovan, kan ett beslutsträd vara till hjälp.Förslag, beslutsträd CCP:er Pdf, 72.2 kB.
Om stegen ovan har följts, finns nu ett fungerande system för egenkontrollen. Dokumentera genomförda kontroller i journalerna som har tagits fram. Vid avvikelser, dokumentera i journalerna vilka korrigerande åtgärder som har vidtagits.
Med allergener menas ämnen som kan framkalla överkänslighet eller intolerans hos vissa personer.
Alla sådana ämnen finns med på allergenlista som är gemensam för hela EU.
De allergena ingredienser är spannmål som innehåller gluten, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor,mjölk och mjölkprodukter, nötter (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt), selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid/sulfit (mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter), lupin och blötdjur (exempelvis snäckor, ostron, musslor och bläckfisk).
Restauranger, och andra som tillagar och serverar mat som inte är färdigförpackad, ska kunna uppge om maten innehåller ingredienser från allergenlista. Informationen kan ges antingen muntligt eller skriftligt.
Du som företagare är skyldig att kunna lämna informationen. Nedan finns ett dokument som kan hjälpa er dokumentera vilka rätter som innehåller vilka allergener.Checklista för allergener Pdf, 141 kB.
Om ditt företag hanterar livsmedel måste det vara registrerat. Här hittar du också den nya e-tjänsten för omklassni...
Om reglerna kring hantering av livsmedel i näringsverksamheter.
Som en hjälp har vi tagit fram några exempelritningar för olika typer av livsmedelsföretag.
Om du bedriver kommersiell eller offentlig verksamhet måste din dricksvattenbrunn registreras.
Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp.
Alla registrerade livsmedelsföretag kontrolleras regelbundet. För detta betalar du som företagare en avgift.
Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss.
Kontakta gärna företagslotsen för hjälp med att komma igång med ditt företag.
Från 1 januari 2024 måste den som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda/mugg även erbjuda återanvändbara altern...
Om du driver ett sådant företag måste du alltså registrera det hos miljöförvaltningen senast den 1 juli 2024.