Kommunen ser till att restaurangerna i staden drivs enligt alkohollagen och kommunens riktlinjer.
Tillsynen är en förutsättning för att restaurangbranschen ska kunna konkurrera på sunda och lika villkor. Tillståndsenhetens kontroller och möjlighet att utfärda sanktioner är viktiga instrument för att restaurangerna drivs på lagligt sätt.
Tillsynsansvaret för restauranger med alkoholserveringstillstånd ligger hos tillståndsenheten i Kalmar kommun och polismyndigheten.
Förebyggande tillsyn ska leda till att problem inte uppstår. Genom information, rådgivning och utbildning skapas en god grund för dialog, förståelse och samarbete.
Inre tillsyn är kontroll och uppföljning av restaurangägarens personliga och ekonomiska förhållanden. Det är också en genomgång av exempelvis polisens underrättelser och rapporter samt kontroll av annonsering i medier.
Yttre tillsyn är besök på restaurangen för att följa upp att verksamheten bedrivs enligt alkohollagen. Tillsynen kan göras av tillståndsenheten eller polismyndigheten antingen var för sig eller tillsammans med andra myndigheter som skatteverket, brandkåren eller kommunens miljöenhet.
Viktiga delar i den yttre tillsynen är bedömning av ordningen i och utanför restaurangen, berusningen hos gästerna och kontroll av att servering inte sker till underåriga. Andra exempel på vad som kontrolleras vid yttre tillsyn är att serveringsansvarig är på plats, restaurangernas kassarutiner, marknadsföring av alkoholdrycker inne i restaurangen, personalens anställningsform, personalliggare, ordningsvakter, entrépersonal och brandsäkerhet.
Om vilka krav du och ditt företag måste uppfylla för att få servera alkohol
Om stadigvarande och tillfälliga serveringstillstånd
Om hur du ansöker om serveringstillstånd och hur vi bedömer din ansökan
Du som ansöker om serveringstillstånd måste ha kunskaper om alkohollagen. Därför får du göra ett prov
Exempel på vad det kostar med ansökan och tillsyn för serveringstillstånd