Maritha Harrysson sätter Hagby på världskartan

Exempelbild.

Hos Hagby- Bil och Smide är det full fart.

När det inte gäller att hitta en udda skruv eller mutter i det imponerande lagret i källaren så är det produktionen av barkrivare som tar upp den mesta tiden. Och mitt i produktionen står Maritha Harrysson och leder arbetet med trygg hand. Ägare till företaget har hon varit sedan 2012 men hennes historia med företaget började redan 1994.

- Då stod jag i butiken, förklarar hon.

Men sedan 2012 äger hon alltså företaget som ligger vackert beläget i Hagby söder om Kalmar. Och det går bra. Just nu har hon åtta heltidstjänster och tio personer anställda.

- Jag har en duktig personal och det här är ett riktigt innovativt företag som funnits i över 125 år, säger Maritha stolt.

Barkrivaren, som har anor från 60-talet är företagets stora produkt. Varje år produceras mellan sex och tio rivare som sedan levereras ut i världen. Kunderna finns främst i Europa, Asien och Oceanien.

När det inte produceras barkrivare kan det handla om att bygga eller reparera containrar. Inget är omöjligt för Maritha och hennes gäng!

Hur var det då med de udda skruvarna och muttrarna? Jo, Maritha och Hagby Bil och Smide är världsberömda för sitt breda sortiment av allt som kan behövas för den händiga som inte kan hitta rätt bland moderna skruvar och muttrar. Det mesta finns i källaren och det är ofta andra återförsäljare skickar sina kunder till Hagby för att hitta rätt del.

Hur ser då framtiden ut för den gamla bysmeden i Hagby? Maritha närmar sig pensionen men drömmen att företaget ska leva vidare finns så klart – det gäller bara att hitta rätt person. En allkonstnär med sinne för detaljer och affärer på landsbygden är alltså efterfrågad.

Till dess styr dock Maritha skutan med säker hand och fortsätter att sätta Hagby på världskartan.