Gårdsförsäljning av alkoholdrycker

Gårdsförsäljning av alkohol är nu tillåtet i Sverige. Det betyder att småskaliga producenter kan sälja sina egna producerade alkoholdrycker direkt till konsumenten på sin tillverkningsplats.

  • Produktionen får årligen inte överstiga 75 000 liter spritdrycker eller 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent eller 200 000 liter alkoholdrycker med mer än10 volymprocent.
  • Tillverkningen ska vara yrkes- och hantverksmässig. Detta innebär att hela tillverkningsprocessen ska utföras av tillståndshavaren av ett gårdsförsäljningstillstånd.
  • Tillverkaren ska vara juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra alkoholdryckstillverkare.
  • Vid tillverkning av vin ska vinet tillverkas av druvor som uteslutande kommer från producentens egna odlingar i Sverige.
  • Försäljningen ska ske från den plats där den karaktärsgivande delen av tillverkningen av den aktuella alkoholdrycken sker. Det innebär att det ska ske på samma ställe som där destillering eller jäsning sker.
  • Precis som vid övrig detaljhandel är åldersgränsen 20 år för att få köpa alkoholdrycker.
  • Gårdsförsäljning får enbart ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang som har anknytning till den alkoholdryck som tillståndet gäller. I samband med arrangemanget ska information lämnas om alkoholens skadeverkningar.
  • Varje konsument får max köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa alkoholdrycker.
  • Priset på de drycker som säljs får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag. Detsamma gäller priset på det besöksarrangemang som ska tillhandahållas i samband med gårdsförsäljning, inte lägre än självkostnaden samt ett skäligt påslag.
  • Kommunen beslutar under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Gårdsförsäljning får dock inte bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00.
  • Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person ska alltid vara närvarande och ha tillsyn över försäljningen.
  • Ansöka om gårdsförsäljningstillstånd sker via kommunens e-tjänst.
  • Gårdsförsäljningstillstånd får meddelas endast den som visar att man med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att bedriva verksamheten.
  • Den som söker gårdsförsäljningstillstånd ska genomföra ett prov för att visa på tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.
  • Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och hanteringen i övrigt samt ansvara för att det finns ett lämpligt egenkontrollprogram.
  • Ett gårdsförsäljningstillstånd kan som längst gälla fram till det datum då lagens bestämmelser upphör, det vill säga den 31 maj 2031.
  • Den som har tillstånd för gårdsförsäljning får erbjuda provsmakning av de drycker som tillståndet gäller så länge det sker i anslutning till försäljningen. Något särskilt provsmakningstillstånd behövs inte
  • Att ansöka om gårdsförsäljningstillstånd kostar 12 281 kronor. Har sökandebolaget ett befintligt serveringstillstånd i kommunen ligger avgiften på 4 911 kronor.
  • Avgift för att skriva kunskapsprovet är 2 784 kronor.
  • Som tillståndshavare betalar man sedan en årlig avgift om 3 727 kronor.

Fler sidor inom serveringstillstånd

Tillståndsenheten

Tillståndsenheten handlägger alkoholserveringsärenden för Borgholm, Högsby, Kalmar, Mönsterås och Mörbylånga kommun...

Serveringstillstånd

Om vilka krav du och ditt företag måste uppfylla för att få servera alkohol

Olika typer av serveringstillstånd

Om stadigvarande och tillfälliga serveringstillstånd

Ansökan om serveringstillstånd

Om hur du ansöker om serveringstillstånd och hur vi bedömer din ansökan

Kunskapsprov om alkohollagen

Du som ansöker om serveringstillstånd måste ha kunskaper om alkohollagen. Därför får du göra ett prov

Avgifter för serveringstillstånd

Exempel på vad det kostar med ansökan och tillsyn för serveringstillstånd

Tillsyn på serveringstillstånd

Om vilka kontroller vi gör av verksamheter som har serveringstillstånd

Publicerad: 2 juli 2025