Det är viktigt att minska utsläpp av föroreningar från tvättvatten för att förhindra att det rinner ut i vattendrag eller till reningsverk som inte kan ta hand om det.
Golvskurvatten innehåller ofta höga halter av olika föroreningar såsom metaller, kemikalier och näringsämnen. Om detta vatten töms i vanliga gatubrunnar, så kallade dagvattenbrunnar, så rinner det i de flesta fall direkt ut i Östersjön utan att renas. Detta kan leda till förgiftning för vattenlevande djur samt till övergödning.
Även i de fall skurvattnet släpps orenat till det kommunala reningsverket så kan det ge konsekvenser för Östersjön. Reningsverket klarar inte av att ta hand om de metaller och kemikalier som tillförs och därmed så störs reningsprocessen.Tips till dig som städar Pdf, 142.7 kB.
När tak och fasader tvättas blir vattnet förorenat. Föroreningarna kommer från gammal färg, tvättkemikalier och luftföroreningar som under lång tid samlats på byggnaden. Blästringsarbete för ytor större än 500 kvm måste anmäls innan arbetet start. Högtryckstvätt som används för att ta bort exempelvis färg räknas som blästring.
Färgflagor som släpper vid tak- och fasadtvätt kan bestå av miljöfarliga ämnen från plastfärger. Äldre byggnader kan vara målade med färger med metallpigment som exempelvis bly. Vattnet från fasadtvätten rinner ned i dagvattenbrunnar och vidare till närmaste sjö eller vattendrag. Ibland leds vattnet till avloppsreningsverk som inte klarar att rena alla de miljöfarliga ämnen som kan följa med tvättvattnet. Därför är det viktigt att minska utsläpp av föroreningar från tvättvatten.
När en yta större än 500 kvm ska blästras ska du anmäla det till kommunen minst sex veckor innan arbetet startas. Det gör du genom att ringa eller skicka e-post. Vi tar ut avgift för anmälan enligt Kalmar kommuns taxa för miljötillsyn.
Du som entreprenör ska känna till om det material som ska blästras bort består av miljöfarliga ämnen. Exempel på miljöfarliga ämnen är bly, kadmium, krom, arsenik, tenn och PCB. Du ska också veta om blästermedlet som används kan ha miljöfarliga ämnen.
Åtgärder som syftar till att förändra vattnets djup eller läge räknas som vattenverksamhet.
Om vilka krav som ställs på utsläpp till dagvattennätet inom kommunen.
Om din verksamhet ger upphov till avloppsvatten som kan innehålla olja är det viktigt att du har en oljeavskiljare.
Om vilka kvalitetskrav som gäller vid utsläpp från verksamheter till Kalmar Vattens allmänna avloppsanläggningar
För att skydda hav, sjöar och grundvatten behöver du ta hänsyn till vissa saker i din verksamhet.
I luften förekommer ett stort antal föroreningar av olika slag.