En IED-verksamhet omfattas av EU:s industriutsläppsdirektiv. Det är cirka 30 branscher som omfattas av industriutsläppsdirektivet, i första hand stora anläggningar.
I Kalmar kommun finns ett 20- tal verksamheter som omfattas av regelverket. Det är bland annat större förbränningsanläggningar, livsmedelsanläggningar och stora djurhållare.
För dessa verksamheter ställs enhetliga krav gällande utsläpp från verksamheten. EU-kraven fastställs i en så kallad BREF som beskriver vads om är bästa möjliga teknik, Best Avliable Techniques. Dessa så kallade BAT-slutsatser publiceras i Europeisk unionens tidning EUT.
BAT-slutsatserna införs i Sverige som bindande generella föreskrifter i industriutsläppsförordningen, och slutsatserna gäller vid sidan av verksamhetens miljötillstånd. Verksamheten har fyra år på sig från det att BAT-slutsatser har publicerats tills dess att de måste vara uppfyllda.
En IED-verksamhet ska också upprätta en statusrapport som redovisar föroreningssituationen i mark och grundvatten inom det område där en verksamhet bedrivs eller ska bedrivas. Statusrapporten ska beskriva nuläget i mark och grundvatten. När en verksamhet läggs ner ska statusrapporten användas som jämförelse och utgöra underlag för bedömning av om en betydande förorening har uppstått. Statusrapporten ska upprättas inom samma tidsperiod som BAT-slutsatserna, d.v.s. fyra år från det att slutsatserna för aktuell bransch har publicerats, alternativt i samband med att verksamheten ansöker om nytt/ändring av sitt miljötillstånd.
Från och med det första året efter att BAT-slutsatserna har publicerats, ska slutsatserna redovisas i verksamhetens miljörapport. År 1 räcker det att det omnämns i miljörapportens grunddel att aktuell BREF är publicerat. År 2 och framåt ska det dessutom redovisas om och hur BAT-slutsatserna uppfylls. Det finns särskilda mallar för detta i SMP (Svenska miljörapporteringsprotalen)SMP Svenska MiljörapporteringsPortalen
Läs mer om industriutsläppsverksamheter på Naturvårdsverkets webbplats
För att få starta och driva vissa typer av miljöfarlig verksamhet krävs anmälan eller tillstånd.
Om kommunens avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.
Du som företagare ska kunna redovisa och redogöra för hur du minskar riskerna i din verksamhet.
Här hittar du information om vad rapporten ska innehålla och hur du lämnar den.
Om du ska lägga ner din verksamhet ska du informera samhällsbyggnadskontoret i god tid innan verksamheten upphör.
Om hur miljötillsynen fungerar och kan stödja verksamheten.