Köldmedier är ämnen som ingår i alla typer av kylaggregat. Det finns i luftkonditionering, värmepumpar samt i kyl- och frysanläggningar.
De är skadliga för ozonlagret, så därför finns krav på regelbunden kontroll av köldmedieanläggningar så att de inte läcker. Senast den 31 mars varje år ska du rapportera föregående års köldmediekontroll till kommunen.
Operatörer av aggregat som innehåller 5 ton CO2e eller mer är skyldiga att kontrollera aggregaten för läckage.
Aggregat som innehåller köldmedier ska kontrolleras av certifierad entreprenör enligt följande intervaller:
Mängd CO2e | Kontrollintervall | Kontrollintervall vid installerat läckagevarningssystem |
---|---|---|
5 till <50 ton | Minst var 12:e månad | Minst var 24:e månad |
50 till <500 ton | Minst var 6:e månad | Minst var 12:e månad |
500 ton eller mer | Minst var 3:e månad | Minst var 6:e månad |
System med 500 ton CO2e eller mer måste utrustas med ett fast monterat läckagevarningssystem. System som är hermetiskt slutna och är märkta som sådana och innehåller mindre än 10 ton CO2e är helt undantagna från krav på läckagekontroll.
På Incerts webbplats hittar du lista över certifierade företag:
Incert
Koldioxidekvivalenter, CO2e, är ett sätt att ange hur stor växthuseffekt ett utsläpp av en gas har i jämförelse med utsläpp av samma mängd koldioxid (CO2). GWP-faktorn anger hur mycket ett kilo av en växthusgas påverkar klimatet i jämförelse med ett kilo koldioxid. Genom att uttrycka växthusgasutsläpp i koldioxidekvivalenter kan man jämföra enskilda gasers bidrag till växthuseffekten. Omräkningen sker genom att man multiplicerar utsläppet (kg) av en växthusgas med gasens GWP-faktor.
Köldmedium med högre GWP-faktor än 2500 (R404A) får inte fyllas på vid installation och service av utrustningar som innehåller mer än 40 ton koldioxidekvivalenter (motsvarar 10 kilo R404A). Förbudet gäller från och med den 1 januari 2020.
För anläggningar med ett eller flera aggregat som sammanlagt innehåller mer än 14 ton CO2e köldmedium, ska senast den 31 mars varje år föregående års köldmediekontroll rapporteras till kommunen. All utrustning som har krav på periodisk läckagekontroll ska räknas med. Det är den som är ansvarig ägare den 31 mars som ansvarar för att rapporteringen sker i tid.
Samhällsbyggnadskontoret tar ut en tillsynsavgift för granskning av köldmedierapporter.
Rapporten ska innehålla
Som operatör är det du som godkänner att uppgifterna är kompletta innan rapporten skickas in.
Skicka in rapporten via post eller e-post. Rapporten ska ha kommit in till kommunen senast den 31 mars.
Om du ska nyinstallera aggregat med en köldmediemängd på 14 ton CO2e eller mer ska du anmäla detta till kommunen minst tre veckor före installationen.
Om du köper eller säljer en verksamhet som använder köldmedier ska du anmäla det skriftligen till kommunen. Kravet gäller inte för icke-yrkesmässig verksamhet som till exempel privatpersoner eller äkta bostadsrättsföreningar.
Skrotning ska göras av en certifierad kylentreprenör som skriver ett skrotningsintyg. Du ansvarar för att skicka in intyget till kommunen. Tänk på att även en anläggning som är avställd eller ur drift ska läckagesökas.
Glöm inte att det är du som användare som ansvarar för att den årliga rapporteringen skickas in till oss. Om du inte gör rapporteringen i tid eller om kontroll inte utförts riskerar du att drabbas av miljösanktionsavgift enligt miljöbalken. Avgiften för en försenad kontrollrapport är 1 000 kronor och för utebliven kontroll 5 000 kronor. Utöver miljösanktionsavgiften tillkommer även en avgift för Samhällsbyggnadskontorets handläggning av ärendet.
De aktuella bestämmelserna om köldmedier finns i förordning om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen. Du hittar även mer information köldmedier på Naturvårdverkets webbplats.
Allt om f-gas EU:s f-gasförordning 517/2014 Förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser Naturvårdsverket
Om regler för att installera och ta bort cisterner.
För att kunna använda och hantera dina kemikalier på ett säkert sätt måste du ha kunskap om dem.
Tandvård räknas som miljöfarlig verksamhet på grund av risken för utsläpp av kvicksilver.