Det är kommunens livsmedelsinspektörer som kontrollerar livsmedelsverksamheter i Kalmar kommun. Det innebär att vi besöker verksamheter för att se att reglerna följs.
När du startar eller tar över ett företag som hanterar livsmedel måste du registrera det senast två veckor innan start. Om du påbörjar verksamheten utan att registrera den kommer en sanktionsavgift att tas ut.E-tjänst för att registrera livsmedelsverksamhet
Har du egen brunn i ditt livsmedelsföretag ska den registreras separat.Registrering av dricksvattenanläggning
Vi gör det första kontrollbesöket när din verksamhet har startat. Vi tittar på dina rutiner och lokalerna.
Om du vill upphöra med din verksamhet, ändra inriktning eller överlåta den till en annan företagare, ska du meddela detta till samhällsbyggnadskontoret. Anmälan om avregistrering, ändring eller överlåtande
Ett livsmedelsföretag är ett privat eller offentligt företag som (med eller utan vinstsyfte) bedriver någon form av livsmedelsverksamhet. Även privatpersoner och föreningar kan räknas som företag enligt livsmedelslagstiftningen.
För att räknas som ett livsmedelsföretag måste verksamheten ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation.
Att tillfälligt laga och servera mat exempelvis på en marknad eller idrottsevenemang eller att servera kaffe från en kaffeautomat kräver ingen registrering.
Även i dessa fall gäller dock livsmedelslagen.
Är du osäker på om du räknas som ett livsmedelsföretag så hör av dig till oss.
Ring Kalmar kommuns kontaktcenter och be att få prata med livsmedelsinspektörerna.0480-45 00 00
Svar på några vanliga frågor om livsmedelskontroll