Det är kommunens livsmedelsinspektörer som kontrollerar livsmedelsverksamheter i Kalmar kommun. Det innebär att vi besöker verksamheter för att se till att reglerna i livsmedelslagstiftningen följs. Syftet med detta är att säkerställa att konsumenterna inte blir sjuka eller lurade.
När du startar eller tar över ett företag som hanterar livsmedel måste du registrera det senast två veckor innan start. Om du påbörjar verksamheten utan att registrera den, kan en sanktionsavgift komma att tas ut då detta är ett brott mot livsmedelslagstiftningen.
Har du egen brunn i ditt livsmedelsföretag ska den registreras separat.
Registrering av dricksvattenanläggning
När din registrering kommer in till samhällsbyggnadskontoret förs uppgifterna in i vårt livsmedelsregister och ett registreringsbevis sänds åter till dig. Du får starta din verksamhet två veckor efter det att vi har fått in din anmälan eller så fort du får ditt registreringsbevis.Tillstånd, regler och tillsyn
Ett livsmedelsföretag är ett privat eller offentligt företag som (med eller utan vinstsyfte) bedriver någon form av livsmedelsverksamhet. Även privatpersoner och föreningar kan räknas som företag enligt livsmedelslagstiftningen.
För att räknas som ett livsmedelsföretag, ska verksamheten ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation.
Att tillfälligt laga och servera mat exempelvis på en marknad eller ett idrottsevenemang eller att servera kaffe från en kaffeautomat kräver ingen registrering.
Även i dessa fall gäller dock livsmedelslagen.
Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att livsmedlen som serveras/säljs är säkra. Du ska noggrant tänka igenom verksamheten, identifiera risker i en så kallad faroanalys och ta fram rutiner för att förebygga och hantera riskerna.
Här nedan finner du exempel på rutiner och mallar som du kan använda dig av vid faroanalysen och i ditt framtida arbete med säkra livsmedel. I avsnittet finns även en checklista som du kan använda för att undersöka hur väl din verksamhet lever upp till kraven i livsmedelslagstiftningen.Du kan läsa mer om detta under avsnittet ”Egenkontroll” Här hittar du "Checklista för livsmedelsföretag"
Vi gör det första kontrollbesöket när din verksamhet har startat. Vi tittar på verksamhetens rutiner och hur det ser ut i lokalerna för att bedöma huruvida hanteringen av livsmedel sker på ett säkert sätt eller ej. Kontrollen syftar också till att identifiera eventuella avsiktliga eller oavsiktliga överträdelser och kontrollera att företaget inte fuskar med livsmedel.
Vid kontrollen kan du också få tips och råd kring hur du ska tänka kring hanteringen av livsmedel och de rutiner som ska finnas uppsatta.
Efter kontrollen får du information om eventuella avvikelser som behöver åtgärdas. Är det få och/eller mindre avvikelser som inte utgör någon större fara för konsumenten, följs de vanligen upp vid nästa planerade kontroll. Om avvikelserna är många, eller av mer allvarlig karaktär, kan det krävas ett ombesök då inspektören gör ytterligare en kontroll för att säkerställa att åtgärder har vidtagits inom rimlig tid.
Är du osäker på om du räknas som ett livsmedelsföretag, eller har frågor kring kontrollprocessen – hör av dig till oss.Kontakta livsmedelsenheten
Om reglerna kring hantering av livsmedel i näringsverksamheter.
Egenkontroll för dig som driver livsmedelsföretag.
Som en hjälp har vi tagit fram några exempelritningar för olika typer av livsmedelsföretag.
Om du bedriver kommersiell eller offentlig verksamhet måste din dricksvattenbrunn registreras.
Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp.
Alla registrerade livsmedelsföretag kontrolleras regelbundet. För detta betalar du som företagare en avgift.
Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss.
Kontakta gärna företagslotsen för hjälp med att komma igång med ditt företag.
Från 1 januari 2024 måste den som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda/mugg även erbjuda återanvändbara altern...
Om du driver ett sådant företag måste du alltså registrera det hos miljöförvaltningen senast den 1 juli 2024.