Information om smittskydd på serveringsställen för att minska spridning av coronavirus

Nya regler

Följande gäller från och med 12 januari 2022.

Du som driver ett serveringsställe ska se till att det inte blir trängsel på de ytor som gästerna har tillgång till genom att exempelvis:

  • Begränsa det totala antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället
  • Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme
  • Markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera avståndet besökarna bör hålla till varandra
  • Använda alternativa lösningar till köer som exempelvis nummerlappssystem.
  • Gäster ska erbjudas handtvätt med tvål och vatten eller handsprit
  • Information till gäster om att tvätta händerna ofta, hålla avstånd till varandra, stanna hemma vid symtom.
  • vid konsert, idrottsevenemang och liknande som ordnas inomhus på ditt serveringsställe ska besökarna sitta ner.
  • Du ska även följa upp dina vidtagna smittskyddsåtgärder

Minst en meter mellan olika sällskap

  • Det ska vara minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap. OBS! mellan sällskap och inte mellan borden.
  • En begränsning om högst åtta personer per sällskap.

Alkoholservering

Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00.

Endast sittande servering

  • Det är bara besökare som sitter vid ett bord, bardisk eller liknande som får serveras mat eller dryck.
  • Besökare får hämta mat och dryck vid disk, buffé eller liknande om det kan ske utan att trängsel uppstår och med minst en meters avstånd från besökare som sitter ner.

Övrigt att tänka på

  • Information till gäster ska finnas uppsatt (tvätta händerna ofta, håll avstånd till varandra, stanna hemma vid symptom på covid-19 och så vidare).
  • Det ska finnas möjlighet till handtvätt med tvål och vatten eller handsprit.
  • Alla serveringsställen ska arbeta för att hindra smittspridning av covid-19 och all personal ska känna till hygienrutinerna som gäller för verksamheten och följa dessa.
  • Ingen personal ska arbeta vid symptom på covid-19.

Som företagare har du alltid ansvar för att hålla dig uppdaterad och följa råd och instruktioner från myndigheter som exempelvis Folkhälsomyndigheten, andra myndigheter, regionen och kommunen.

Tänk på det här:

  • Företaget har ansvaret
  • Avstånd mellan sällskap
  • Information till gäster
  • Handsprit till gäster
  • Jobba inte om du är sjuk
  • Personalinfo om hygienrutiner

Fler sidor inom livsmedel

Registrering och kontroll

Om ditt företag hanterar livsmedel måste det vara registrerat

Checklista för livsmedelsföretag

Om reglerna kring hantering av livsmedel i näringsverksamheter

Egenkontroll

Egenkontroll för dig som driver livsmedelsföretag

Avloppshantering

Hur du undviker att fett samlas i avloppet och orsakar stopp

Utformning av livsmedelslokaler

Som en hjälp har vi tagit fram några exempelritningar för olika typer av livsmedelsföretag

Anmälan om misstänkt matförgiftning eller allergisk reaktion

Misstänker du att du har blivit sjuk av mat som du har ätit från servering eller av någon mat som du har köpt hem.

Kontakta oss

Om du har frågor om livsmedelsverksamhet och livsmedelskontroll, kontakta oss

Registrering av dricksvattenbrunn

Om du bedriver kommersiell eller offentlig verksamhet måste din dricksvattenbrunn registreras.

Avgifter för livsmedelsverksamhet

Alla registrerade livsmedelsföretag kontrolleras regelbundet. För detta betalar du som företagare en avgift.

Senast uppdaterad: 10 januari 2022
Publicerad: 27 december 2021