Du som driver en hygienlokal behöver se till att din verksamhet fungerar på ett bra sätt, för att dina kunder inte ska riskera att bli sjuka av besöket. Det kan gälla hygienrutiner, städning, ventilation och avfallshantering.
Ska du starta en verksamhet där det finns risk för blodsmitta behöver du anmäla detta till kommunen minst sex veckor innan du startar. Exempel på sådan verksamhet är tatuering, piercing, fotvård, akupunktur och skönhetsinjektioner. Även solarier är anmälningspliktiga.
Det är förbjudet att utan anmälan driva verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygieniska behandlingar som innebär risk för blodsmitta på grund av användningen av skalpeller, akupunkturnålar, piercningsverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg.
En anmälningspliktig verksamhet får påbörjas tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte tillsynsmyndigheten bestämmer något annat.
(§ 38 Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)
Det finns vissa undantag för anmälningsplikten. Ett sådant är om en person med legitimerat yrke (t.ex. sjuksköterska) utför akupunktur.Här kan du göra en anmälan om hygienverksamhet
Om du planerar att starta verksamhet där solarier eller en artificiell solanläggning upplåts till allmänheten ska du anmäla det till oss senast sex veckor innan verksamheten påbörjas. Som solarieägare är du skyldig att följa Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter, men det är vi på kommunen som har tillsynsansvar över solarier.Här hittar du blanketten om att anmäla solarium
Du som driver en hygienlokal som inte är anmälningspliktig ska ändå se till att din verksamhet bedrivs i en ändamålsenlig lokal och har bra rutiner för exempelvis hygien, städning, ventilation och avfallshantering.
Kommunen kan komma på inspektion om vi får ett klagomål på din verksamhet eller om vi driver ett projekt.
Det kan gälla till exempel frisörer, massörer, skönhetsbehandling, manikyr/pedikyr, fransförlängning eller annan kroppsvård.
Du som driver en anmälningspliktig verksamhet får besök av en hälsoskyddsinspektör varje eller vart annat år. Då kontrolleras att din verksamhet lever upp till kraven i miljöbalken.
Enligt miljöbalken ska vår tillsyn delvis finansieras genom avgifter. Därför tar vi ut en tillsynsavgift för vårt arbete, enligt en taxa som bestämts av kommunfullmäktige. För anmälningspliktiga verksamheter tas en årlig tillsynsavgift ut. Övriga betalar en timavgift i efterskott när vi har varit på tillsynsbesök.Läs mer om taxan
Många verksamheter måste uppfylla särskilda krav som finns till för att skydda människors hälsa. Planerar du att starta en sådan verksamhet kan du kontakta hälsoskyddsenheten för råd och tips, vi hjälper gärna till så att det blir så bra som möjligt redan från början!
Du måste anmäla om du ska driva verksamhet med bassängbad.
Om du ska starta skola eller förskola måste du anmäla det till oss.
Som fastighetsägare är du ansvarig för boendemiljön i dina fastigheter
Om du har frågor om hälsoskydd får du gärna höra av dig till oss
Om du vill starta verksamhet med solarium i Kalmar kommun ska du anmäla det till samhällsbyggnadskontoret.