Hygienlokaler

Exempelbild.

Du som driver en hygienlokal behöver se till att din verksamhet fungerar på ett bra sätt, för att dina kunder inte ska riskera att bli sjuka av besöket. Det kan gälla hygienrutiner, städning, ventilation och avfallshantering.

Vissa verksamheter måste anmälas innan de startar

Ska du starta en verksamhet där det finns risk för blodsmitta behöver du anmäla detta till kommunen minst sex veckor innan du startar. Exempel på sådan verksamhet är tatuering, piercing, fotvård, akupunktur och skönhetsinjektioner. Även solarier är anmälningspliktiga.

Du som driver en hygienlokal som inte är anmälningspliktig ska ändå se till att din verksamhet bedrivs i en ändamålsenlig lokal och har bra rutiner för exempelvis hygien, städning, ventilation och avfallshantering.

Kommunen kan komma på inspektion om vi får ett klagomål på din verksamhet eller om vi driver ett projekt.

Det kan gälla till exempel frisörer, massörer, skönhetsbehandling, manikyr/pedikyr, fransförlängning eller annan kroppsvård.

Du som driver en anmälningspliktig verksamhet får besök av en hälsoskyddsinspektör varje eller vart annat år. Då kontrolleras att din verksamhet lever upp till kraven i miljöbalken.

Många verksamheter måste uppfylla särskilda krav som finns till för att skydda människors hälsa. Planerar du att starta en sådan verksamhet kan du kontakta hälsoskyddsenheten för råd och tips, vi hjälper gärna till så att det blir så bra som möjligt redan från början!

Kontakt

Fler sidor inom hälsoskydd

Driva bassängbad

Du måste anmäla om du ska driva verksamhet med bassängbad.

Driva skola eller förskola

Om du ska starta skola eller förskola måste du anmäla det till oss.

Fastighetsägarens egenkontroll

Som fastighetsägare är du ansvarig för boendemiljön i dina fastigheter

Kontakta oss

Om du har frågor om hälsoskydd får du gärna höra av dig till oss

Solarium

Om du vill starta verksamhet med solarium i Kalmar kommun ska du anmäla det till samhällsbyggnadskontoret.

Senast uppdaterad: 13 december 2018
Publicerad: 6 november 2018