Ska du driva verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds en behandling som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta? Det kan till exempel vara fotvård, piercing, tatuering, håltagning eller rakning med kniv. Då ska du anmäla det till samhällsbyggnadskontoret innan verksamheten startar.
Från 1 juli gäller en ändring i anmälningsplikten för hygieniska verksamheter.
Precis som tidigare ska du som använder stickande och skärande verktyg och det är risk för blodsmitta, till exempelvis tatuering, piercing eller fotvård anmäla det till kommunen innan verksamheten startar. Numera gäller anmälningsplikten även om du till exempel använder håltagningspistol eller rakkniv mot huden.
Du som redan bedriver någon av de nya anmälningspliktiga verksamheterna ska göra en anmälan till kommunen senast den 1 september. Vi kommer under hösten att kontakta alla nyanmälda för en inspektion.Anmäla verksamhet med hygienisk behandling
Avgift för handläggning av anmälan av ny hygienisk verksamhet betalas enligt kommunens taxa som du hittar bland våra styrande dokument under ”Taxor och avgifter” och ”Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område”. Styrande dokument
Om anmälan inte lämnas in senast sex veckor innan verksamheten startar, riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift på 3 000 kr. Anmälan ska göras både vid ny verksamhet och vid ändring av befintlig verksamhet (till exempel lokalbyte eller utökning). Om ni är flera verksamhetsutövare som delar en lokal ska alla anmäla sin egen verksamhet.
Du ska ändå se till att din verksamhet bedrivs i en ändamålsenlig lokal och har bra rutiner för exempelvis hygien, städning, ventilation och avfallshantering.
Vi kan göra inspektion om vi får ett klagomål på din verksamhet eller om vi driver ett projekt som är riktat mot hur miljöbalkens regler följs.
Exempel på rutiner som ska finnas i ditt egenkontrollprogram
En lokal som ska användas för hygienisk behandling, behöver vara bra utformad för att minska risken för smittspridning. Kontakta oss på samhällsbyggnadkontoret så kan vi berätta vad du ska tänka på när du utformar din lokal.
Ibland behövs bygglov. Kontakta i så fall bygglovsenheten. Mer om bygglov
Avfall från yrkesmässig hygienisk verksamhet kan till stor del jämföras med hushållsavfall. Stickande och skärande avfall ska förpackas så att ingen kan skada sig i sophanteringen. Kemikalierester och lysrör är farligt avfall.Farligt avfall
Från den 1 juli gäller en ny lag om estetiska behandlingar. Lagen innebär bland annat att endast legitimerade läkare eller tandläkare med adekvat specialistkompetens får utföra estetiska kirurgiska ingrepp, samt att endast legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor får utföra estetiska injektionsbehandlingar som exempelvis botulinumtoxin och fillers. Den typen av verksamheter ska anmäla sin verksamhet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Det kan finnas verksamheter där både IVO och kommunen har tillsyn. Exempelvis verksamheter som utför både fillers och microneedling. I sådana fall ska verksamheten vara anmäld både hos IVO och kommunen.
IVO - Estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar Läkemedelsverket - kosmetiska och hygieniska produkter Socialstyrelsen - Yrkesmässig hygienisk verksamhet
Du måste anmäla om du ska driva verksamhet med bassängbad.
Som fastighetsägare är du ansvarig för boendemiljön i dina fastigheter.
Om du har frågor om hälsoskydd får du gärna höra av dig till oss
Fartyg som lägger till vid svensk hamn ska ha ett intyg på att de är fria från bland annat smittämnen.
Om du ska starta skola, förskola eller fritidshem måste du anmäla det till oss.
Om du vill starta verksamhet med solarium ska du anmäla det till samhällsbyggnadskontoret.