All hantering av explosiva varor är tillståndspliktig enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Explosiva varor är explosiva ämnen och blandningar är fasta eller flytande ämnen eller blandningar som i sig själva eller genom kemisk reaktion kan alstra gaser med sådan temperatur och sådant tryck, samt med sådan hastighet att de kan skada omgivningen.
Pyrotekniska satser är explosiva ämnen eller blandningar även om de inte alstrar gas. Föremål som innehåller explosiva ämnen eller blandningar är explosiva föremål. Ämnen, blandningar och föremål som tillverkas i avsikt att framkalla en explosion eller pyroteknisk effekt är alltid explosiva varor.
Exempel på explosiva varor är krut, sprängämnen, ammunition, tändmedel och pyrotekniska varor. De vanligaste pyrotekniska varorna är fyrverkerier och pyroteknisk säkerhetsutrustning (PU).
Som enskild, privatperson, företag och organisation behöver du tillstånd för hantering av explosiv vara, till exempel fyrverkerier och ammunition, oavsett mängd. Hantering av explosiva varor regleras i Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor (LBE).Här kan du läsa mer om lagen om brandfarliga och explosiva varor
Tillstånd för tillverkning, bearbetning, destruktion, import och gränsöverskridande överföring av explosiva varor samt viss hantering inom försvaret, prövas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Övrig verksamhet, omfattande tillstånd för användning, förvaring, handel och överlåtelse samt överföring inom Sverige prövas av den kommun där verksamheten ska bedrivas. Nedan finns ansökningsblankett för hantering av explosiv vara samt information gällande den taxa vi tar ut i samband med tillståndsansökan.Tillståndsansökan explosiv varaTaxa för tillsyn och tillstånd enligt LSO och LBE
Från den 1 januari 2015 gäller nya regler som medger att den som använder explosiva varor i mer än en kommun samt överför explosiva varor till flyttbart förråd eller plats för användning i flera kommuner behöver ha tillstånd för detta enbart i sin hemkommun eller i den kommun där verksamheten huvudsakligen bedrivs.
Enhetschef förebyggande, räddningstjänsten
Scheelegatan 11
Box 150, 391 21 Kalmar
Brandingenjör
Brandingenjör
Om hur du hanterar ett automatiskt brandlarm. Det kan även kopplas vidare till brandkåren om du önskar
Du behöver i vissa fall söka tillstånd för brandfarliga vätskor, gaser och brandreaktiva varor
För att förtydliga hur vi på Kalmar brandkår tolkar lagstiftningen har vi tagit fram ett antal PM som du hittar här
På verksamheter som hanterar stora mängder kemikalier som kan orsaka allvarliga olyckor ställs särskilda krav
Om vilka krav som ställs på dig som fastighetsägare, ägare av företag eller ansvarig för verksamhet
Om tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor
Om de utbildningar Kalmar brandkår kan erbjuda dig som företagare