Ett legalt näringsliv är viktigt för att alla produkter och tjänster ska kunna konkurrera på lika villkor. Vi alla har en viktig uppgift för att bidra till att förhindra organiserad brottslighet i näringslivet. Här är några exempel på när du bör agera.
Organiserad brottslighet kan ha stora konsekvenser i näringslivet. Det kan innebära att villkoren blir helt olika i marknaden och att det straffar de som agerar regelrätt. De företag som begår ekonomiska brott får automatiskt bättre förutsättningar att erbjuda lägre priser än vad sina konkurrenter kan. Genom att arbeta mot ekonomisk och organiserad brottslighet arbetar vi för att legala förtagare får större plats på marknaden.
Du som näringsidkare spelar en betydelsefull roll i att förebygga organiserad brottslighet genom att upptäcka och rapportera oegentligheter som annars kan vara svåra för kommunen och myndigheter att upptäcka.
Varningsflaggor kan exempelvis vara när företag saknar kontaktuppgifter, saknar postadress, inte finns registrerat på bolagsverket, när det är svårt att få tag på företrädare eller när företrädare vet lite information om företagets verksamhet.
Tre exempel på vad du kan hålla utkik efter för att upptäcka organiserad brottslighet i näringslivet:
Lokal som används till annat
Din fastighetsägare hyr ut bredvidliggande lokaler till en verksamhet som säger att de ska sälja ”glass och godis”, men du märker att de använder lokalerna till någonting annat. Detta kan vara ett företag som på ytan säger att de använder lokalerna till en viss sak, men som i själva verket har varuutlämning av stöldgods och hantering av narkotika och vapen.
Orimligt pressade priser
En annan restaurang har liknande luncherbjudande som du, men erbjuder det till mycket lägre pris. Detta kan möjliggöras genom att man köpt in stulna matvaror. Exempelvis så förekommer köttstölder i matvarubutiker med ligor som säljer vidare köttet till restauranger för en billigare peng. Restaurangerna kan i sin tur sänka lunchpriset och därmed locka fler kunder.
Fler anställda än på pappret
Du har noterat att en företagskollega gömmer antalet anställda hen har. Ett sätt att begå ekonomiska brott är att inte uppge alla anställda för att i stället använda svart arbetskraft. Det är inte helt ovanligt att man också låter de illegalt anställda bo i lokalen i undermåliga förhållanden.
Vänd dig till polisen om du har misstankar om att ekonomisk brottslighet sker. Hellre rapportera en gång för mycket än en gång för lite. Tillsammans kan vi hjälpas åt.
Läs mer om ekonomisk brottslighet på Ekobrottsmyndighetens webbplats
Vill du veta mer eller behöver hjälp och stöd - tveka inte att kontakta oss på kommunen via kommun@kalmar.se eller 010 -352 00 00.
Om företagslotsarna, stöd och lån, rådgivning, företagsbesök, import och export
Här hittar du några av de nätverk och organisationer du kan ha nytta av som företagare och student
Tips, råd och kontaktvägar för dig som vill arrangera evenemang
Starta eget företag/Start your own business
Här kan du se filmer om varför du ska starta företag i Kalmar. Välkommen till oss!
Här får du som företagare tips om hur du kan hantera en kris.