JavaScript inaktiverat

Många funktioner på webbplatsen kräver att man har JavaScript aktiverat. Vi kan inte ansvara för användarupplevelsen.

Guldfesten 2019

Exempelbild.

En årlig hyllning till Kalmars näringslivshjältar.

Sedan 2000-talets början har Kalmars näringsliv blivit firat under Guldfesten, en näringslivsgala som Kalmar kommun arrangerar tillsammans med externa aktörer.

Årets priser och prisutdelare är:

Årets omtankepris

 • Prisutdelare: Kalmar energi
 • Vinnare: Alexandra Durne och Julia Björknert – Queens of Kalmar

Motivering:

"Alexandra Durne och Julia Björknert har under det gångna året varit drivande i att hålla debatten om #metoo vid liv i Kalmar. De har båda erfarenhet av sexuellt våld och övergrepp och nu delar de med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra som själva inte vågar, vill eller kan berätta. De har inte bara gett föreläsningar, utan även anordnat Queens of Kalmar; Kalmars första jämställdhetsfestival. De brinner för kvinnornas kamp och allas lika rättigheter, oavsett kön!"

Årets ledstjärna

 • Prisutdelare: Kalmar företagsgrupp
 • Vinnare: Sporrong och Eriksson

Motivering:

"Företaget startades år 2000 med en ide: om att erbjuda revisionstjänster på ett annorlunda vis. De stoltserar idag med 17 stycken handplockade personer. En av Kalmars största byråer och kanske den som sticker ut mest, på ett positivt sätt.

Lokalt ägande och ett personligt engagemang i varje kund. Detta gör att alla kunder och medarbetare känner sig hemma där. 2017 blev de nominerade till årets framtidsbyrå i Sverige."

Gyllene steget

 • Prisutdelare: Barometern
 • Vinnare: Joel Kling, Dackarna

Motivering:

"Gyllene steget handlar om, just det, att ta det gyllene steget – från junior till senior. Det var precis vad årets vinnare gjorde förra året. Han blev svensk juniormästare – utan att tappa en enda poäng. Han blev nordisk juniormästare. Han tog en plats i elitserien och plockade maximala 15 poäng i derbyt mot Västervik. Som grädde på moset vann han SM-silver med moderklubben Dackarna."

Årets UF-företag

 • Prisutdelare: Ung Företagsamhet
 • Vinnare: Schyssta kassen UF

Motivering:

 

Swedbanks näringslivspris

 • Prisutdelare: Swedbank
 • Vinnare: Fredrikslunds lantbruk AB

Motivering:

"De gröna näringarna har mycket stor betydelse för vårt läns utveckling. Vårt företag tillhör de absolut främsta inom mjölkproduktion i Kalmar län. Trots marknadens kraftiga svängningar och vädrets nyckfullhet har man alltid drivit sin omfattande verksamhet med god lönsamhet. Djurhälsan hos vårt företag ligger i framkant och de bidrar till att skapa ett unikt natur- och kulturlandskap i vår region."

Årets universitetspartner

 • Prisutdelare: Linnéuniversitetet
 • Vinnare: Infomaker Scandinavia AB

Motivering:

"Vinnaren låter samverkan med Linnéuniversitetet vara en del av företagets strategiska arbete med utbildning, innovation och kompetensförsörjning. Pristagaren är nyfiken och experimentell i sitt sätt att möta studenter och forskare och deltar som gästföreläsare, som mentorer i mentorprogram, i utbildningsplanering liksom i studentföreningarnas mer informella och sociala aktiviteter.

Tillsammans med lärare och studenter utforskar vinnaren möjligheter till innovation, alltid med ambitionen att flytta gränser."

Årets guldkollega

 • Prisutdelare: Meridium
 • Vinnare: Mattias Törnberg, Polisen i Kalmar

Motivering:

"Hen är en Guldkollega för att hen alltid är så hjälpsam och extremt kunnig inom allt. Och det hen mot förmodan ej kan, tar hen reda på bara för att hjälpa oss andra kollegor. Hen är smart, engagerad och bryr sig om alla i sin omgivning. Utan hen på jobbet hade ingenting varit sig likt och arbetsplatsen och uppgifterna hade varit betydligt svårare och till och med tråkiga."

Årets mötesplats

 • Prisutdelare: Tengbom
 • Vinnare: Kalmar konstmuseum och Balck Coffee

Motivering:

Vi på Tengbom vill premiera platser som skapar en levande stad för olika människor och grupper.

"En paviljong bredvid en park, en plats för vernissage omgiven av konst och en privat mysig restaurang i stan, är alla nominerade och enastående exempel på social hållbarhet med utmärkt arkitektur i grunden.

After reaching a tie difficult to solve, the jury decided to give two awards to the category, praising the diversity of different entrepreneurs and showcasing the very best one can find in town.

And the winners are…

Kalmar Konstmuseum och Balck Coffee"

Årets butik

 • Prisutdelare: Kalmar City
 • Vinnare: Björkegrens Urmakeri 1933

Motivering:

"Med stor passion och förstklassig service skapar Årets butik 2018 en genuin shoppingupplevelse för alla kunder, både befintliga som nya. Personalen är otroligt engagerad och besitter stor kunskap om sina produkter vilket speglas i butikens helhetsintryck. Genom en inspirerande butiksupplevelse och vacker exponering av produkter känns butiken välplanerad och elegant. Detta tillsammans med personalens goda service, breda kompetens och det genuint äkta hantverk som utförs i butiken gör butiken till värdiga vinnare av Årets Butik 2018."

Kalmar Science Park Award

 • Prisutdelare: Kalmar Science Park
 • Vinnare: Consultify

Motivering:

"2018 års Kalmar Science Park Award går till ett bolag som sätter människan i fokus - oavsett utbildning, tillhörighet eller bakgrund. Bolaget har verkligen tagit det där klivet som vi vill premiera med vårt pris, verkligen satt sig själva i rörelse eller i Momentum som vi kallar det.

Man har på endast två år femdubblat sin omsättning och på den tiden även hunnit skapat nya filialkontor och anställt ett stort antal personer.

Årets pristagare är ett bolag som har hittat en gömd och kanske ibland glömd men oerhört viktig nisch, nämligen ungdomar som är för bra för att vara arbetslösa."

Årets marknadsförare

 • Prisutdelare: Barometern
 • Vinnare: Pontuz Löfgren AB

Motivering:

Med hög energi, lokalt engagemang, personlig känsla och blandade hyss, har “Årets Marknadsförare” huserat om i sin bransch. Utan att göra avkall på det långsiktiga varumärkesbyggandet har man gått från “ensam är stark”, till “tillsammans är vi snudd på oslagbara”. Ingen nämnd, ingen glömd men namnen på medarbetarna som flyttat in i vårt medvetande är många.

Årets företagare

 • Prisutdelare: Företagarna Kalmar och Länsförsäkringar Kalmar län
 • Vinnare: Henric Ipsen, JL-bilar

Motivering:

"JL-Bilar i Kalmar AB startades 1977 av Lars-Olov ”Loa” Andersson och Jörgen Svensson då anställda på Liljas. 2002 tog nuvarande ägaren Henric Ipsen, son till Lars-Olof ”Loa” Andersson över företaget. Henric Ipsen har under sin ledning utvecklat JL-Bilar till en av Sveriges största återförsäljare av Seat med en årlig försäljning på över 500 nya Seatbilar. Företaget säljer också Suzukibilar. Jl-Bilar har under Henric Ipsens driftiga och serviceinriktade sätt utvecklat företaget till ett fullserviceföretag inom såväl försäljning som service. Företaget växer ständigt inom alla områden."