Kalmar kommun vill förbättra företagsklimatet

Bild

Kalmar kommun utbildar nu omkring 100 medarbetare för att skapa ett ännu bättre företagsklimat. Det kan genera till fler arbetstillfällen i kommunen samt skapa tillväxt och utrymme för innovation.

- Vi vill ge företagen de bästa förutsättningarna att skapa arbetstillfällen i vår kommun och vi vill ha en god samhällsdialog som skapar både delaktighet och engagemang i civilsamhället, företagen och kommunen. Vi behöver därför utbilda oss i hur vi gör detta på bästa sätt då kommunens medarbetare spelar en otroligt stor roll när de möter både företagare och invånare i kommunen, säger Annette Andersson, kommundirektör på Kalmar kommun.

Utbildningen har temat ”Så bidrar vi till ett gott företagsklimat och god samhällsdialog” och påbörjas med en inspirationsdag den 1 februari. På utbildningen deltar medarbetare från olika förvaltningar på Kalmar kommun som alla har en sak gemensamt, de vill utveckla sina kunskaper för att förbättra företagsklimatet i Kalmar.

- Med utbildningen vill vi ge medarbetarna inspiration och praktiska råd i det dagliga arbetet med att utveckla dialogen mellan kommunen och företagen. Vi vill öka förståelsen och kunskapen om företagare och med det ge redskap för att utveckla företagsklimatet, men också öka kunskapen om sambandet med kommuners utveckling och vad som bygger framgångsrika regioner och kommuner, säger Thomas Davidsson, näringslivschef i Kalmar kommun.

Kalmars företagsklimat är bra men kan förbättras

Kalmar har idag ett bra företagsklimat med omkring 6500 företag, men det finns alltid utrymme att utvecklas och kommunen vill med det fått ett bättre resultat på de näringslivsmätningar som genomförs varje år. I den senaste rankingen hamnade Kalmar på 126:e plats.

- Att arbeta med att förbättra företagsklimatet är något vi gör varje dag och genom företagsbesök, utbildning och dialog försöker vi hitta vägarna. Vi behöver göra det här arbetet tillsammans och vikten av ett gott samarbete mellan kommun och företag är viktigare än någonsin, säger Annette Andersson, kommundirektör på Kalmar kommun.

Varje vecka besöker tjänstepersoner och politiker företag runt om i kommunen för att lära sig mer om företagen men också för att få veta vad som är bra och vad som kan förbättras.

- Viljan bland invånarna att handla lokalt blir allt större ju mer miljömedvetna vi blir, vilket gör Kalmar till en självklar plats att starta företag på. Det är en levande stad som i år blivit utsedd till åtets studentstad 2023, det är ett kvitto på stadens utveckling och framtidstro, säger Thomas Davidsson, näringslivschef på Kalmar kommun.

Publicerad: 1 februari 2023