Att använda energi effektivt är ett lagkrav enligt Miljöbalken. Det är därför viktigt att detta görs på ett systematiskt och strukturerat sätt för att nå upp till kraven om energihushållning och användning av förnybara energikällor.
Att energieffektivisera har många fördelar. Framförallt minskar det produktionskostnaderna och stärker därmed konkurrenskraften. Det är även klokt att minska företagets känslighet för dagens stigande energipriser och utjämna elnätsanvändningen med tanke på effekttaxor.
Här ligger också ett samhällsansvar gentemot det allt mer ansträngda elnätet. Det finns alltså många bra anledningar att minska energianvändningen, men hur kommer man igång?
Att ta fram en energipolicy som är anpassad till företagets aktiviteter, produkter och tjänster är en viktig del som kan fungera som en röd tråd och drivkraft i organisationen. Där framgår visioner och mål på ett tydligt sätt samt hur dessa ska nås med strukturerat arbete och förbättringsåtgärder. Målen ska beslutas av ledningen och vara väl anpassade till verksamheten och tydligt förankras genom hela organisationen.
En stark komponent att ha som grundpelare är en energikartläggning som man kan låta utföra även om företaget inte berörs av lagkravet. Den ger en detaljerad inblick i energianvändningen och synliggör vilka delar som bör prioriteras. Där anges även åtgärder och förbättringsförslag som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet.
Investeringar i ny energieffektiv teknik innebär oftast synnergieffekter såsom tystare och renare drift med bättre luftkvalitet, bättre belysning och minskad ljudvolym. Sammantaget ökar detta även trivsel och säkerhet med en förbättrad arbetsmiljö som resultat för medarbetarna.
Att driftoptimera och göra investeringar i exempelvis frekvensstyrda motorer, LED-armaturer med närvarostyrning eller ersätta tryckluftsmaskiner med elverktyg är några bra åtgärder. Även underhållsarbetet är en viktig del i effektiviseringen såsom exempelvis regelbunden läcksökning av tryckluftsystem. Allt detta leder till minskade kostnader, färre driftstopp och högre produktivitet.
Lokalvärme är ofta en stor energipost som går att minska med enkla åtgärder. Regelbunden kontroll av lokalernas klimatskal med fokus på tätningar är viktigt. Automatiska styrsystem för portar och installation av luftridåer förhindrar att dyrbar energi går till spillo. Upphandling av ventilationssystem med värmeåtervinning och smart styrning minskar behovet av tillsatt värmeenergi drastiskt och blir snabbt en lönsam investering.
Det finns statligt investeringsstöd som exempelvis Klimatklivet vilket kan sökas för att genomföra olika åtgärder som minskar koldioxidutsläpp - exempelvis utbyte av oljeeldad uppvärmning, utbyte av fossildrivna arbetsfordon och byggnation av laddplatser.
Om förutsättningar finns är det i regel alltid lönsamt att investera i solelsproduktion vilket även visar företagets ambition på utsidan. Allt fler kunder och samhällsaktörer ställer miljökrav på leverantörer och det är därför viktigt att inte släpa efter med energiarbetet utan istället ligga i framkant. Att föregå med gott exempel stärker
varumärket och kan bli en inspirationskälla för andra företag samt öka företagets attraktionskraft som arbetsgivare.
Vill ni få hjälp med tips och råd om hur just ert företag kan komma igång med energiarbetet? Då kan ni kontakta Kalmar kommuns energirådgivare som riktar sig till små och medelstora företag med mindre än 250 anställda. Tjänsten är kommersiellt oberoende och kostnadsfri.Mer information och kontaktuppgifter hittar du här